top of page

Trening životnih vještina

Dragi naši učenici, poštovani roditelji i učitelji!


U školskoj godini 2020./2021. provodili smo preventivni program Trening životnih vještina predviđen za učenike od 3. do 7. razreda osnovnih škola. Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda.


Autor ovog programa je Dr. Gilbert J. Botvin, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je prilagodio program provedbi u Hrvatskoj, te ga uspješno provodi u svim osnovnim školama u toj županiji. U našoj županiji se prve dvije godine provodio u dvije osnovne škole, a od šk.god.2020/2021. Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti organizira provedbu programa u 13 škola.


Svečani završetak provođenja ciklusa radionica povezan je sa Svjetskim danom nepušenja, 31. svibnja, a ovogodišnji Svjetski dan nepušenja Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom „Odluči prestati, obećaj da prestaješ danas!“

U nastavku možete pogledati neke od vrijednih radova naših učenika.


RECI „NE“!

(učenici 6.a razreda OŠ Fausta Vrančića)


Alkohol je lijepo piće,

Koje loše utječe na biće,

Cigarete su loše za pluća,

A iz usta ide para vruća,

Ajme meni ta droga,

Ošamutila je prijatelja moga,

Zato dobru odluku donesi ti,

Pa ćeš zdravo živjeti,

Zbog interneta se brinemo manje,

Al' nam kvari mentalno stanje,

Dragi ljudi,

Nemojte zbog droge postat' ludi,

Društvene mreže nekad smetaju,

Loši komentari samo ometaju,

'Ajde na trening brate,

Diži uteg, vježbaj, trči u rane sate,

Trening i prijateljstvo nam donose sreću,

Zato recite drogama neću!






Video uradak izradili učenici 7.a razreda.


O programu


Program učenicima pomaže razviti socijalne i komunikacijske vještine, vještine odlučivanja i rješavanja problema. Pomaže im u suočavanju s anksioznošću i stresom, odupiranju vršnjačkom pritisku i nasilju te ih poučava asertivnosti.


Autor ovog programa je Dr. Gilbert J. Botvin, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je prilagodio program provedbi u Hrvatskoj, te ga uspješno provodi u svim osnovnim školama u toj županiji. Program predstavlja primarnu prevenciju rizičnih ponašanja (pušenje, konzumacija alkohola, zlouporaba droga) te razvija samopouzdanje, samokontrolu, samopoštovanje, komunikacijske i socijalne vještine te vještine suočavanja sa stresom.


Program podržavaju i financiraju Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Ministarstvo zdravstva te Šibensko-kninska županija.


Za provođenje radionica su osigurani radni materijali za učenike i provoditelje, podrška i edukacija od strane djelatnika Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti, medijska promocija programa, škola i djelatnika uključenih u program te, ono što je iznimno bitno za potvrdu učinkovitosti programa, program se može evaluirati.


51 views

Recent Posts

See All

Zabavna čitaonica

U sklopu projekta “Zabavna čitaonica” učenici 3.b razreda matične škole pod vodstvom učiteljice Melite Ković, i uz tehničku podršku knjižničara Božidara Bilušića snimili su dvije zvučne priče Božidara

bottom of page